Behandelingen – acupunctuur, kruiden, cupping, Guasha, Tui Na massage

BehandelingenHet lichaam en geest zijn nauw met elkaar gekoppeld. Als er iets mis gaat, zal het lichaam alert signaal naar de geest sturen. Deze feedback wordt vaak “symptoom” genoemd. In plaats van de waardering van lichaam’ s waarschuwing mechanisme en willen we de oorzaak aanpakken en het evenwicht te laten herstellen, proberen we vaak het belangrijk signaal vernietigen door puur symptoombestrijding middel te nemen. Dit is gelijk aan het snijden van een draad aan de rookmelder zodat we niet worden geïrriteerd door het geluid, terwijl het vuur brandt.

Holistische benadering
Yin-Yang balance

energie evenwicht laten herstellen in plaats van alleen symptoom bestrijden

Met de holistische benadering van de taoïstische filosofie, heeft TCM veel verschillende methoden ontwikkeld in de behandeling van ziekten en oorzaak aanpakken volgens de individuele toestand, waaronder acupunctuur, moxa therapie, cupping, Tuina massage, Guasha therapie, kruiden geneeskunde, vijf elementen dieet, Qigong en Taiji oefeningen, enz. In de TCM behandeling blijft het herstel van de energiebalans van groot belang.

In het westen is acupunctuur momenteel de meest populaire integrale therapie voor veel verschillende aandoeningen zoals chronische artritis, hoofdpijn, rugpijn, allergische astma, allergische huid aandoeningen en stressgerelateerde klachten. Veel fysiotherapeuten in Nederland gebruiken ook acupunctuur naast hun fysiotherapie, zogenoemd “Dry needling” gericht op “Ashi” punten, maar echt acupunctuur worden gedaan door acupuncturisten die minimaal twee jaar vakopleiding dat op basis van meridianen en acupunctuur punten met holistische benadering en Zang Fu theorie had.

Acupunctuur

Een belangrijke onderdeel van TCM behandelmethode is acupunctuur. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie van Taoïsme. Sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. Voor die tijd gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen.

Soorten van acupunctuur

a. Classic acupunctuuracupuncture action
Acupunctuur is gebaseerd op de meridianen (energiebanen). De in de huid ingebrachte naalden worden met de hand lichtjes gestimuleerd. Op plaatsen waar de pijn veroorzaakt is door koude en eventueel vocht kan moxa worden toegepast. De naalden gaan dan verwarmen door het kruid. Moxa is gedroogd bijvoetkruid, geperst en opgerold en dan op de naald gezet. De warmte van moxa wordt naar een acupuntuurpunt geleid, met als doel een tekort aan energie [Qi] aan te vullen en de Qi-stroom te bevorderen. Dit is zeer geschikt tegen vermoeidheid of voor het versterken van een zwak afweersysteem.

b. Electro acupunctuur

electro acupunctuurBij deze therapie wordt aan de naald via een stroomdraadje een zwakstroom stimulatietoestel met stimulatie- impulsen aangesloten . Hiermee wordt de werking van de naald versterkt. Er zijn verschillende frequenties van stroomimpulsen mogelijk:
Hoge frequentie: geschikt voor pijnbestrijding;
Lage frequentiegeschikt voor doorbloeding bij pijnklachten

c. Laser acupunctuur

Laseracupunctuur is bij uitstek geschikt voor de behandeling van kinderen.
Laser werkt met infrarood licht en wordt  gericht op de acupunctuurpunten.
Er komen dus geen naaldjes aan te pas.

d. Oor acupunctuur ofwel auriculo-therapie

Alle organen, ledematen, hoofd, zintuigen, de hersenen enz. hebben hun projectieplaats op de oorschelp. Door onderzoek van de oorschelp kun je bepalen welke delen van het lichaam een afwijkende energie hebben .
Acupunctuur zelf (eventueel met verblijfsnaaldjes) op de oorschelp is uitermate geschikt tegen algemene pijnklachten, overspannenheid, stress, slapeloosheid en ook verslavingsproblemen zoals bijvoorbeeld eetverslaving, roken, drugsgebruik, snoepen enz.

e. Schedelacupunctuur

Schedel acupunctuur is één van de eerst ontwikkelde vormen van een moderne acupunctuur methode ontwikkeld door Chinese arts-acupuncturisten in jaar 1970′. Het doel is om het reflex gebied van de neurozone in het hersenen te stimuleren, om het herstel van aangetaste zenuw onderdeel te  bevorderen.

Schedelacupunctuur wordt meestal toegepast bij een halfzijdig verlamming door C.V.A., ernstige neuralgie, gevolgen van hersenletsel, Parkinsonisme, ouderen dementie.enz.

f. Cosmetische acupunctuur

Het is een moderne toepassing van een combinatie van facelift technieken en klassieke acupunctuur. De prik van kleine haar-dunne naalden langs de rimpels en bepaalde acupunctuur punten creëert positieve micro-trauma effecten, waarvan fibroblasten worden gestimuleerd waardoor de  collageenproductie verhoogt wordt in de huid. Zo krijgt de patiënt een verfrist, ontspannend en verjongend gevoel. Lees meer

Tijdens de bovengenoemde behandelingen behalve laser- acupunctuur worden tegenwoordig alleen de steriele wegwerpnaalden gebruikt.

Meridianen – het energie netwerk

Acupunctuur punten zijn gebaseerd op meridiaan therorie. Het begrip meridiaan is een begrip in de traditionele Chinese geneeskunde en vindt zijn toepassing in acupunctuur en acupressuur. De Chinese term voor het meridiaanstelsel is ‘Jing-Luo’ (vrij vertaald als: netwerk van energiebanen). Deze vitale levensenergie stroomt in energiebanen die als “meridianen” worden aangeduid. Meer lezen klik u hier.

Historische ontwikkeling van naalden

Acupunctuur wordt voor het eerst genoemd in documenten uit een paar honderd jaar. Geslepen stenen en botsplinters die dateren uit ongeveer 6000 voor Christus zijn bewezen als instrument voor acupunctuur behandeling.

Het eerste document over acupunctuur dat ondubbelzinnig beschreven een georganiseerd systeem van diagnose en behandeling is het ‘Boek van de Gele Keizer, daterend uit ongeveer 200 voor Christus. (dat uit ongeveer dezelfde tijdsperiode stamt als de I Ching).

Acupunctuur als Immateriële Erfgoed – UNESCO

Effecten van acupunctuur behandelingen
 • Natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen de pijn van de ontsteking: Door naalden te prikken op bepaalde energiebanen van ons lichaam maken de hersenen meer endorfine, een soort opioïde peptiden met pijnstillende eigenschappen. Die opioide peptiden helpen beter te ontspannen en de pijn te verminderen.
 • Acupunctuur Immune boosterEffect op het Immuunsysteem: De intacte huid van ons lichaam is de eerste defensie tegen allerlei pathologische binnendringer. De naaldprik op bepaalde acupunctuurpunten van de huid geeft ons lichaam een duidelijk waarschuwingssignaal en het helpt het afweersysteem te versterken en een immuunreactie beter reguleren om ziekten te voorkomen.
 • Yin en Yang evenwicht herstellen: Yin-en-YangGezonde gedachten en een lichamelijke conditie hebben te maken met de wisselwerking tussen Yin en Yang energie. Door acupunctuurnaalden te prikken op bepaalde meridianen kan je helpen de energie beter te laten doorstromen en het Yin-Yang evenwicht te herstellen. De acupunctuur werkt effectief bij mensen met zwakke conditie, vaak toegepast samen met kruidentherapie.

Acupunctuur toepassingen

 • Hoofdpijn, migraine, opvliegers, overgangsklachten.
 • Stoornissen van de spijsvertering: obstipatie, maagpijn, diarree, buikpijn, ziekte van crohn.
 • Stressgerelateerde aandoeningen
 • Menstruatieklachten en pijn, infertiliteit.
 • Gewricht- en spieraandoeningen o.a.: reuma, fibromyalgie, nek- en rugklachten,artrose.
 • Doorbloedingproblemen, oedeem (vocht ophoping)
 • Spanningsklachten, nervositeit, angst, hyperventilatie, depressie.
 • Allergieën, hooikoorts
 • Astma, bronchitis, chronische verkoudheid, holteontstekingen
 • Acute aandoeningen: blessures etc.
 • Antirookbehandelingen, afvallen.
 • Slaapproblemen, dromen.

Lees meer: Acupunctuur Indicatielijst door WHO

Moxatherapie

moxa 4Moxibustie (moxatherapie of moxabranden), is een begrip uit de klassiek acupunctuur. Het is één van de oudste traditionele Chinese geneeswijzen. Moxa wordt vaak gebruikt om een koud conditie of blokkade of energietekort op te heffen. Voor therapeutische toepassingen wordt het gebruikt in de vorm van een samengeperste bijvoet (Artemisia moxa, of kort: Moxa). Bij moxibustie wordt een propje van de  aangestoken moxa, bovenop de in het lichaam gestoken naald, de intensieve warmte via de naald naar een zogenaamd acupunt geleid, met als doel een tekort aan Qi op te heffen en de Qi stroom te bevorderen.

Moderne toepassing van moxabustie wordt rookloze moxastaaf gebruikt.
klik hier om een demo film te bekijken

Cupping / Cuppen
cupping

Cuppen met glas en vuur

Cupping is een vacuumtherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen cups. Deze worden aan de binnenkant verwarmd en trekken daardoor vacuum op de huid. De cups worden vaak op het ruggebied geplaatst. Cupping werkt heel efficiënt bij verkoudheden, nekpijn en spier spanningen, rugklachten, en vaak gecombineerd met acupunctuur en of Tuina massage. Bij traditionele cupping wordt patiënt behandeld met glas en vuur, maar door moderne ontwikkeling  word nu vaak silicone of plastic materiaal gebruikt.

Klik hier om demo filmpjes te weergeven/verbergen

Tuina massage

TuinaDit is een eeuwenoude massagetherapie en is een weldaad bij sport blessures, spierpijn of spanningen. Door de Yin en Yang aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van energie en bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast. Tuina maakt gebruik van technieken als wrijven, drukken, kneden, draaien, knijpen, draaiende bewegingen, kloppen en dergelijke, waarbij de therapeut zowel zijn vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen gebruikt.

Guasha therapie

Guasha is een therapie afkomstig uit TCM (traditionele Chinese geneeskunde). Het is een zogenaamde schraaptechniek die al meer dan 2000 jaar gebruikt is. Guasha letterlijk betekent “schrapen” van “ziekten door gestagneerde energie”,  wordt nog steeds beoefend in de TCM praktijk. Oorspronkelijk werd Guasha toegepast ter preventie en genezing van tropisch ziekte met koorts.

Jade guasha toolsGua Sha bestaat uit het schrapen van de huid met een gepolijste jadesteen of de hoorn van een waterbuffel. De gladde kant wordt stevig op de ge-oliede huid geplaatst en in één richting langs de spieren of langs de acupunctuur meridianen bewogen, in streken van ca. 15 cm lang. Dit stevig schrapen veroorzaakt uitstroming van guasha_forbackbloed vanuit periferale haarvaten  en kan onderhuidse bloeduitstortingen  veroorzaken, die meestal na 2 tot 4 dagen verdwijnen. Hoewel de vlekken er pijnlijk uitzien zijn ze het niet. Patiënten voelen gewoonlijk een onmiddellijke verandering en vooruitgang.

Klik hier om een demo filmpje te bekijken:

Chinese Kruiden Geneeskunde

Chinese kruiden boekChinese kruidenkunde  is de farmacologische tak van de Traditioneel Chinese Geneeskunde, in het westen hij is een stuk minder bekend dan de acupunctuur.  Maar de mogelijkheden zijn echter veelvuldig. Een kruidenvoorschrift wordt meestal persoonlijk afgestemd aan de hand van de pols en tong diagnose en TCM Zang Fu patronen van de ziektebeelden.

De oorsprong van de Chinese kruidengeneeskunde in China is terug te voeren op zijn minst 5000 jaar, waardoor het een van de oudste en meest langdurige gezondheidszorg systemen in de wereld. Chinese kruidentherapie zich richt op het herstellen van het energie-evenwicht in het lichaam en geest om gezondheid te herstellen of te blijven in plaats van symptoombestrijding van een bepaalde ziekte of medische aandoening.

中药1Er zijn ongeveer 13.000 medicinale kruiden gebruikt in China en meer dan 100.000 medicinale recepten opgenomen in de oude literatuur. Vandaag zijn er meer dan 450 stoffen die vaak worden gebruikt in de Chinese kruidentherapie – de meeste zijn van plantaardige oorsprong hoewel sommige dierlijke en minerale stoffen kunnen ook worden gebruikt. Veel van de gebruikte stoffen zullen onbekend zijn en hebben namen als Chai Hu (Bupleurum), Di Huang (Rehmannia), en Huang Qi (Astragalus). Gelukkig zijn steeds meer Chinese kruiden in het westen bekend geworden, zoals Goji bessen (het wordt gezien als superfood), Ginkgo Biloba en Ganoderma lucidum worden belangrijke voedingssupplementen.

In Wester, worden levensmiddelen en kruiden geëvalueerd voor eiwitten, calorieën, koolhydraten, vitaminen en andere voedingsstoffen inhoud. Echter in de Chinese dieet en kruidengeneeskunde, men kijkt meer de energetische eigenschappen van voedsel, zoals energie, smaak en beweging.

Veel tradities categoriseren plantaardige geneesmiddelen op basis van hun smaken. Smaken zijn een geweldige manier om planten te begrijpen, omdat ze betrekking hebben op de chemische samenstelling van de planten, en daarmee de acties van die planten. Er is een 5smaakstofsysteem gekoppeld met de vijf element concept in Chinese kruiden geneeskunde, die zijn:

 • Scherp, verspreidt en beweegt, affiniteit voor long meridiaan
 • Zuur, astringeert (samentrekt), affiniteit voor lever meridiaan
 • Zoet, harmoniseert en ontspant, affiniteit voor milt meridiaan
 • Bitter, verdeelt en droogt, affiniteit voor hart meridiaan
 • Zout, verzacht en verweekt, affiniteit voor nier meridiaan

Biologische acties van de kruiden verwijzen naar specifieke interne organen of de meridianen waarop de kruiden kunnen een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld, gamber werkt op de maag en longenMoerbeibessen op de lever en nier. Volgens de TCM, kunnen kruiden en voedingsmiddelen worden geselecteerd en op de juiste wijze bereid tonify, reinigen en reguleren van het lichaam.

Chinese kruiden worden vaak voorgeschreven in formules waarbij de individuele therapeutische werking van elk kruid en ook de effecten rekening te houden bij elkaar gecombineerd. Een goed geconstrueerde formule maximaliseert de effectiviteit voor de behandeling van een bepaalde aandoening, terwijl het tegengaan en het minimaliseren van de ongewenste effecten van een individu kruid.

Meer informatie over Chinese kruiden klik hier

Belangrijke toepassingen van Chinese kruidentherapie:

a. Zwakke weerstand

Mensen met bijvoorbeeld veelvuldige verkoudheden , chronische vermoeidheid of chronische diarree kun je helpen door toepassing van weerstand versterkende Chinese kruiden. Na 2-3 maanden gebruik, wordt het immuunsysteem langzame opgebouwd en de vitale energie herstellen. Dit hoort in feite bij de preventieve geneeskunde.

b. Allergie en huidproblemen

Onder allergieën vallen bijvoorbeeld eczeem, allergische astma, hooikoorts en rhinitis. Bij de reguliere geneeskunde is een corticoïde hormoontherapie het standaard voorschrift. Dit werkt tijdelijk en vaak geeft bijwerkingen. In China, kruidentherapie zijn in zulke gevallen doeltreffend, patiënten worden behandeld met kruiden recepten voor intern en extern gebruik(bij huidallergie), niet alleen symptomen worden vermindert, maar ook op lange termijn overgevoeligheid  wordt verlicht en de immuunsysteem verbeterd.

c. Chronische ontsteking

Frequente blaasontstekingen, chronische absessen en ook acne kun je veel doeltreffender behandelen met Chinese kruiden dan met antibiotica die geeft veel ongewenste bijwerkingen. Kruidentherapie in zolke gevallen zijn vooral geschikt bij beginstadium van de ontsteking, of gebruik je lage dosering van tevoren om de ontsteking te voorkomen.

Ontsteking van gewrichten (artritis, artrose, etc.) wordt behandeld door kruiden recepten in te nemen, maar ook kruidencompressen plaatselijk vaak toegepast, vooral bij de rug, schouder en knie.

d. Overgangsklachten

Bij vrouwen tussen de 45 en 56 jaar verandert het oestrogeen nivo van nature, daardoor kunnen de typische overgangsklachten ontstaan zoals opvliegers, nachtezweten, emotionele spanningen enz. Bij de reguliere geneeskunde worden homoonpreparaten voorgeschreven, het risico op borstkanker neemt daardoor wel toe. Bij de Chinese fytotherapie worden verschillende kruidenrecepten voorgeschreven die goed werken tegen deze overgangsklachten. Bovendien helpen ze de vitale, verloren gegane energie herstellen en de emotionele stabiliteit bevorderen.

TCM dieet

Eten volgens vijf elementen

De 5-elementenvoeding onderscheidt vijf thermische categorieën, heet, warm, neutraal, verfrissend en koud.

 • Hete categorie: lamsvlees, chili, kaneel, knoflook, gedroogde gember, etc.
 • Koud categorie: selderij, tomaat, peer, zeeweer, melon, varkensvlees, etc.

Laat voedsel beïnvloeden het lichaam door thermische werking, hier de thermische werking heeft niets te maken met de temperatuur, maar energie eigenschap.

 • mensen met koude toestand moet meer voedsel te eten van warme of warmte categorie;
 • mensen met hete toestand moeten meer voedsel te eten uit koele of koude categorie.

Therapeutische effecten van vijf smaken en relatie met vijf elementen

 • Bitter (hart, vuur): voedsel en kruiden zijn meestal koeling (yin) en bevorderen samentrekkende en vuur dalende effect;
 • Zoet (milt, aarde) voedsel en kruiden in deze categorie zijn meestal Yang versterkend en verhogen de energie-niveaus;
 • Scherp (long, metal) ze zijn meestal hete, aromatisch, Yang energie stimulerend, verspreidend en expanderend;
 • Zuur (lever, hout) ze zijn over het algemeen koeling (yin) en koelend en adstringeert (samentrekt);
 • Zout (nier, water) ze zijn over het algemeen koeling (yin) en beweegt naar beneden en naar binnen

Elke smaak helpt voedsel en kruid naar de bij behorende meridiaan of orgaan, bijvoorbeeld voedsel of kruid met zuur smaak gaat makkelijke naar lever,  met scherp of pikant smaak naar long, enz.

a. Vijf elementen dieet

5 elementen dieetVijf elementen dieet corresponderen met bijvoorbeeld een orgaan, kleur of smaak. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Zo worden smaken gecombineerd en houdt men rekening met de effecten die ingrediënten hebben op onze organen en emoties.

Elk orgaan heeft een partnerorgaan en samen horen ze bij een van de elementen hout, vuur, aarde, metaal of water. Ook de voedingsmiddelen horen tot één van die elementen. Het eten van voedingsmiddelen die bijvoorbeeld bij het element aarde horen hebben invloed op het orgaan dat bij het element aarde hoort. De thermische werking van de voedingsmiddelen is onderverdeeld in heet, warm, neutraal, koud.

b. zuur en basische voeding

Het pH effect van voedsel-groep

zuur en base voedingVeel mensen eten te veel zuurvormed voedsel, daardoor komt het zuur in het weefsel terecht; in spieren, pezen, zenuwscheden of gewrichten en zich uiten als pijn. Ook veel welvaartsziekten komen voort uit verzuring van het lichaam.

Zuur en basische voedingsadvies helpt mensen betere ontzuring, niet alleen verminderen zuurvormende voedsel, maar ook juiste combinatie van gezonde voeding.

Meer informatie met betrekking tot het selectie van gezonde voeding en voedingsstoffen klik hier.

Voedingsadvies

Voorkomen is beter dan genezen, gezond eten en levenswijze is heel essentieel om veel ziekten kunnen voorkomen, vooral mensen met chronische pijn, allergische problemen en welvaartziekte. Goede en gevarieerde voeding is een van de belangrijkste pijlers van onze gezondheid, juist combinatie van verschillende voedsel helpt snel herstel van ons lichaam.

Aanpassing levensstijl

Bijdrage aan verzadigde vetzuren inname per productgroep (%)

Levensstijl aanpassing is een belangrijke maatregel om ziekte kunnen voorkomen en genezen. In TCM, men behandelt de ziekte maar ook de patiënt as geheel, wanneer de ziekte beelden duidelijk vermindert is, ga je stuk veder, proberen samen met patiënt de oorzaak uitzoeken, vooral voedsel allergie. dit is heel essentieel om de allergie reactie kunnen voorkomen. Wanneer de patiënt zichzelf betere gemotiveerd om levensstijl goed aanpassen, wordt gezondheidstoestand snel en beter herstelt.

 1. Gezonde voeding: Gezond en vooral ook gevarieerd eten, eten volgens vijf elementen en zuur-base evenwicht, vermijden of te minste minimaliseren van transvet en suikers(ook zoetstoffen van frisdranken), drink meer thee vooral groene thee.
 2. Stoppen met roken: Roken beschadigt de bloedvaten, vermindert de hoeveelheid zuurstof in het bloed en versneller het hart slag.
 3. Beperken consumptie van alcohol, cafeïne, zout en verzadigd vetten, zoals boter en kaars.
 4. Dagelijks bewegen van lichaam en geest, zoals sport, wandeling, fietsen; meditatie, oefeningen van Yoja, Taiji en Qigong.
 5. Voorkomen en behandelen van overgewicht.
 6. Verminderen stress, stoppen met hectisch levensstijl.
 7. Zorgen voldoende rust en slapen.

  onverzadigde en verzadigde vetten

 8. Dieet aanpassing bij stoolgaan problemen, zoals chronische constipatie of diarree zonder organische afwijking.
 9. voedingssupplementen en tonic kruiden namen voor betere weerstaand.
Qigong en Taiji Oefeningen

Qigong is een onderdeel van de Taiji oefeningChinese leer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren.

Taiji oefening (Taiji Quan) is een interne Chinese krijgskunst beoefend voor zowel de verdediging training en de voordelen voor degezondheid. Het is ook typisch beoefend om zijn harde en zachte krijgskunst techniek, demonstratie-wedstrijden, en een lange levensduur. Sommige van trainingsvormen Tai Chi Chuan’s staan vooral bekend om te worden geoefend met langzame beweging.

Meer info Qigong en Taiji⇒

Voor meer informatie over TCM Praiktijk Z.G. Yang, kunt u op één van onderstaande menu foto’s klikken, waardoor u wordt doorgelinkt naar specifieke webpagina:

[ess_grid alias=”Praktijk”]