Chinese Kruidengeneeskunde

Geschiedenis

Shen Nong Ben Cao Jing gujiChinese kruidengeneeskunde is een essentieel onderdeel van het TCM. Veel kruiden worden reeds eeuwenlang gebruikt in China. Tot de vroegste literatuur behoren lijsten van voorschriften voor specifieke aandoeningen. Deze werden in de Mawangdui graven gevonden in 168 voor Christus.

Ben Cao Gang Mu by Li ShishenDe eerste van oudsher erkende kruidendokter is Shennong (Divine Farmer), hij leefde rond 2800 voor Christus. Zijn kruidenboek Shen Nong Ben Cao Jing (Shen Nong’s Materia Medica) wordt beschouwd als het oudste boek over Chinese kruidengeneeskunde. Het classificeert 365 soorten wortels, gras, hout, bont, dieren en stenen in drie categorieën van de kruidentherapie.
De tweede belangrijke kruiden boek is Ben Cao Gang Mu, een Chinese Compendium boek van Materia Medica geschreven door Li Shizhen en gepubliceerd in AD 1590 tijdens de Ming dynastie. Dit boek wordt beschouwd als het meest complete en uitgebreide medische boek dat ooit in de geschiedenis van TCM is geschreven. De tekst bestaat uit 1.892 inzendingen, elke item met zijn eigen naam genoemd “Gang”, de “Mu” in de titel verwijst naar de synoniemen van elke naam.

Van dit compendium wordt gezegd dat het het meest complete en uitgebreide medische boek dat ooit in de geschiedenis van de traditionele Chinese geneeskunde geschreven is.

In 2011 kreeg de Ben Cao Gang Mu wereldwijde erkenning toen het werd opgenomen in Memory of the World Register van UNESCO.

Energetische eigenschappen

Energetische acties van de kruiden verwijzen naar specifieke interne organen of de meridianen waarop de kruiden een effectieve rol kunnen spelen. Belangrijke bepalingen van de energetische kruiden eigenschappen zijn te vinden in de Si Qi en de Wu Wei,  twee classificatie methoden in traditionele Chinese kruidengeneeskunde.

Si Qi (thermische werking): Volgens het resultaat van genezingsacties op het menselijk lichaam kunnen kruiden worden geclassificeerd als koud, heet, warm, koel: de vier soorten energie eigenschappen.

Koude of koele kruiden elimineren hitte en ontgiften. De kruiden kunnen worden gebruikt om koortsachtig ziekten te bestrijden. De hitte of warmte kruiden, die Yang energie versterken en koude verwijderen, kunnen worden gebruikt voor behandeling van ziekten door koudeschade.

In het moderne onderzoek zijn hitte eliminerende kruiden effectief bij ontsteking-infectiebestrijding. Zie hier

Wu Wei (Vijf Smaken): Kruiden kunnen ook worden ingedeeld door smaken dwz. scherp, zoet, zuur, bitter, zout. Deze indeling is gebaseerd op vijf elementen theorie. Zie rechts tabel.

De relatie tussen de Vijf Smaak en kruiden energie eigenschap is:
zuur ⇒ astringent, bitter ⇒ vocht afvoerend, zoet ⇒ harmoniserend, scherp ⇒ verspreidend, zout ⇒ massa verzachtend.

Smaak indeling is gekoppeld met de Vijf Elementen theorie:
Scherp, verspreidt en beweegt, affiniteit voor longmeridiaan
Zuur, astringeert (samentrekt), affiniteit voor levermeridiaan
Zoet, harmoniseert en ontspant, affiniteit voor miltmeridiaan
Bitter, verdeelt en droogt, affiniteit voor hartmeridiaan
Zout, verzacht en verweekt, affiniteit voor niermeridiaan.

Elementen Hout Fire Aarde Metal Water
Smaakt Zuur Bitter Zoet Pungent Salty
Zang Lever Hart Milt Longen Nier
Fu Galblaas Dunne darm Maag Dikke darm Blaas
Zintuigen Ogen Tong Mond Neus Oren
Weefsel Pezen Bloedvat Spier Huid Bot
Seasons Spring Summer None Autumn Winter
Kruiden voorbereidingen
 • Kruiden afkooksels: de meest traditionele methode van het bereiden van een kruiden-formule in het oude China. Bij afkooksels worden de stevige delen van de plant (bast, wortel, wortelstokken en bessen) gebruikt vanwege hun medicinale werking.
 • Geconcentreerde poeders: poeders kunnen worden gemengd met warm water. Ze zijn gemakkelijker te bereiden en te gebruiken en zijn niet zo scherp als traditionele aftreksels.
 • Hydrofiel concentraat: rauwe kruiden laten trekken in alcohol en water waaraan later glycerine wordt toegevoegd waarbij de alcohol wordt afgedampt. Het eindproduct bevat daardoor geen alcohol meer.
 • Patent formule pillen: traditionele kruidensamenstelling in pil-, tablet- of capsulevorm zijn de meest gebruikte vorm in China.
 • Siropen: deze siropen zijn voorbereidingen voor hoest en keelpijn. Ze zijn ook een versterkende vorm om de weerstand te verhogen. Tevens zijn ze ook een handige manier om kruidenformuleringen toe te dienen aan kinderen.
 • Kruidenspray: geschikt voor patiënt met keelpijn, rhinitis, astma.
 • Kruiden zetpil: dit is handig voor mensen met overgevoelige maag en kleine kinderen.
 • Externe toepassingen: kruiden worden voorbereid in de vorm van smeersels, zalven, kompressen en pleisters.

Kruiden afkooksels zijn de sterkste vorm van kruiden voorbereidingen, gevolgd door geconcentreerd poeder en vloeibare extracten. Pillen en tabletten zijn handig en minder bitter van smaak. Het gebruik van de verschillende vormen is afhankelijk van  het ziekteverloop en persoonlijke keuze.

Chinese Kruiden Categorieën

In de Chinese kruidengeneeskunde, tot nu toe zijn ongeveer achtduizend kruiden nuttig voor genezing gevonden, onder hen zijn 700 vaak gebruikt in de praktijk. Het organiseren en categoriseren van kruiden blijft een grote uitdaging sinds oude tijd. Het maken van een alfabetische lijst is het meest eenvoudigste manier om ze te organiseren. Maar dat is niet handig wanneer een kruiden recept wordt samengesteld volgens TCM patronen.

Kruiden classificatie tijdens Han dynastie

In Shen Nong Ben Cao Jing  worden kruiden ingedeeld volgens werking en het giftig effect in drie categorieën (120 kruiden in elk van hen):

 1. Hoge klasse kruiden corresponderen met de hemel: Ze zijn keizers, niet giftig en gebruikt voor betere fysieke en mentale conditie. Ze versterken Qi en het immuunsysteem verlengen de levensduur.
  Klik hier om een hoge klasse kruiden tabel te weergeven/verbergen:[wpdatatable id=51]
 2. Middenklasse kruiden corresponderen met de mens: ze zijn ministers, niet of weinig giftig, meestal gebruikt voor ziektepreventie, bestrijding of voor mensen met een supplement deficiëntie.
  Klik hier om een middenklasse kruiden tabel te weergeven/verbergen:[wpdatatable id=52]
 3. Lagerklasse kruiden corresponderen met aarde: ze zijn assistenten, velen van hen zijn giftig. Dit soort kruiden worden toegepast om ziekteverwekkers/tumor te elimineren. Voorzichtig gebruik, juiste dosering en tijdsduur zijn belangrijke eisen.
  Klik hier om een lage klasse kruiden tabel te weergeven/verbergen:[wpdatatable id=53]

Kruiden classificatie in moderne tijd

 • Categoriseren volgens effecten en toepassingen.
 • Categoriseren volgens een deel van de plant.
 • Categoriseren volgens werkzame bestanddeel.

Chinese Kruiden Categorie volgens TCM Patronen

Kruiden Databank

Formule Databank

Belangrijk:

*Deze website is bedoeld om algemene gezondheid informatie en kennis van de acupunctuur, kruidengeneeskunde en gezond voeding te verstrekken. Het is niet bedoeld om levensbedreigende toestanden te verhelpen of als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

** This website is intended to provide general health information and knowledge of acupuncture, herbal medicine and healthy foods. It should not be used as a substitute for medical advice, diagnosis or treatment of any health condition or problem.