Chinese kunst
Chinees Zijde
Zijden stof werd voor het eerst ontwikkeld in het oude China, met een van de vroegste voorbeelden gevonden zo vroeg als 3500 voor Christus. Zijde werden oorspronkelijk gereserveerd voor de keizers van China voor hun eigen gebruik en geschenken aan anderen, maar geleidelijk verspreid door de Chinese cultuur en handel, zowel geografisch en sociaal wereldwijd.
Zijde kleding in fashion – Qipao (Cheongsam)
Qipao (Cheongsam), meestal gemakt met zijdestof, is een vrouwelijke kleding met distinctieve Chinese eigenschappen en geniet van een groeiende populariteit in de internationale wereld van hoge manier, die als symbool van traditie en moderne toestand dient. Gemakkelijk uitglijden en comfortabel om te dragen. Met verschillende materialen en variërende lengten, kan het leidt tot een indruk van hoge klasse en elegantie en getuigt van een goede smaak.
Benaming
Qipao is het meest wijdverspreide woord voor deze traditionele, Chinese jurk. Het woord cheongsam is een Engelse verbastering van het Pinyin naam “changshan”.
De modernere versie die wij kennen stamt uit de vroege twintigste eeuw. Vanuit Shanghai werd de vernieuwde qipao de standaardoutfit voor Chinese vrouwen.
Porselein
Porselein werd uitgevonden in China over de tijd van de Oostelijke Han Rijk. Men denkt dat de eerste porselein werd gemaakt door het bakken van de keramische materialen met juiste temperatuur. Daarna maakten ze een soort licht, maar sterk keramische dat de voorkeur voor artistieke en decoratieve doeleinden was, en sindsdien wordt porselein in de hoge populariteit.
Recente archeologische vondsten van porselein stuks in Han-dynastie plaatsen laten zien dat porselein werd geproduceerd in de Han Rijk. Tussen 206 v.Chr. en 220 na Chr. is het aardewerk voor het eerst werd geglazuurd in China. De bakermat van het porselein ligt in het oude Chinese keizerrijk, waar het werd gebruikt bij de rituelen rond de voorouderverering en voor het opdienen van voedsel. Aanvankelijk werd het porselein via de zijderoute aangevoerd naar Midden-Oosten en Europa.
Architectuur
Deze oude Aziatische architectuur heeft door de eeuwen heen ontwikkeld in China. Fengshui speelt in de Chinese architectuur een belangrijke rol, ook in de moderne Chinese architectuur wordt nog vaak rekening gehouden met Feng Shui.
Een kenmerk in de Chinese architectuur is zijn nadruk op articulatie en bilaterale symmetrie, die evenwicht en harmonie geeft. Terwijl de Chinese tuinen zijn een opmerkelijke uitzondering die de neiging hebben asymmetrisch te zijn. Het uitgangspunt van de tuin samenstelling is om blijvende energiestroom te creëren.
Feng Shui
Feng Shui is de meer dan 3000 jaar oude filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. Feng Shui betekent letterlijk ‘wind en water’, leert welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn en geluk van de mens hebben, en ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve.
Feng Shui gaat over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden. Het doel van Feng Shui is om onze leef- of werkomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Qi gestimuleerd wordt.
Deze wijsheid wordt niet alleen toegepast binnen de Feng Shui, maar ook de TCM, Chinese voedingsleer, technieken als acupunctuur, Shiatsu en Qigong zijn hierop gebaseerd.
Schilderen en Kalligrafie
Chinese schilderijen worden altijd gecombineerd met poëzie, kalligrafie en zegel. Het verrijkt niet alleen de inhoud van de schilderkunst, maar ook intensivering van artistieke conceptie schilderij, zodat mensen meer esthetisch genoegen.
De Chinese kalligrafie is de kunst van het schrijven van het tekenen van een taal. Chinese kalligrafie wordt gekenmerkt door de originaliteit en de rijkdom van de Chinese schrift. Chinese kalligrafie laat een zeer ruim veld van artistieke expressie over. Sinds 2009 vermeld Chinese kalligrafie op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.
Chinees schilderen en kalligrafie behoren tot de oudste kunstvormen ter wereld en worden beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of zijde. Chinezen beschouwen deze schilderkunst ook als een meditatievorm en is daarom gunstig voor de gezondheid, ontspanning en concentratie.
Sculptuur
De sculptuur van Terracottaleger was meer dan 2000 jaar geleden gemaakt in opdracht van de keizer. Het leger moet de keizer beschermen in zijn dood en staat dichtbij zijn mausoleum. Naar schatting zijn in de drie putten die ontdekt zijn, zo’n 8000 standbeelden begraven. Allen zijn uniek, met unieke gezichten, kapsels en kledij.
In 1974 ontdekte een boer een paar scherven van terra cotta op zijn land. Die paar scherven bleken van een uit 8.000 soldaten tellend leger te zijn. Deze overblijfselen bij het graf van Qin Shi Huang (221-214 v.Chr.), de eerste keizer die China verenigde, behoren tot het UNESCO-Werelderfgoed.
Muziek
“Bianzhong” is een oude Chinese muziekinstrument bestaande uit een set van bronzen klokken. Deze sets van klokkenspel werden gebruikt als polyfone muziekinstrumenten en een aantal van deze klokken zijn gedateerd op tussen de 2.000 tot 3.600 jaar oud. Ze werden opgehangen in een houten frame en geslagen met een hamer. Samen met de steen klokkenspel genaamd bianqing, waren zij een belangrijk instrument in de Chinese rituelen en hofmuziek gaat terug tot de oudheid.
Sheng instrument: Een van de belangrijke klassiek Chinese instrumenten is “Sheng”, een soort mondorgel. Dit instrument heeft een zeer lange geschiedenis achter de rug en werd 3000 jaar geleden voor het eerst beschreven in China.
Het instrument heeft meestal 13 of meer bamboepijpen van verschillende lengte. Iedere speelpijp heeft een vingergat dat gesloten wordt wanneer de pijp moet klinken.
Naar een mooie “Sheng” muziek Luisteren: Ussuri River Chanty by Zhenfa Weng