Ingratieve Diagnostiek met TCM 4 diagnostische methoden en enquête

Integratieve diagnostiekBij de traditionele Chinese geneeskunde is de behandeling gebaseerd op 4 essentiële diagnose methoden,  die bijdragen aan de patronen defferetiatie van Ba Gang Bian Zheng, Qi, Xue Jin Ye, Zang Fu organen.

 • Observatie: het observeren van de lichamelijke- en emotionele toestand van de patiënt nl: de teint van gezicht, ledematen en de tong kleur (tongdiagnose).
 • Auscultatie en reukzin:  deze methoden verwijst naar de situatie waarin de therapeut luistert naar de woorden, het hoesten en de ademhaling van een patiënt, het snuiven van zijn/haar mond of de geur van het lichaam.
 • Enquête: dit omvat het onderzoek naar de symptomen van de patiënt, de medische voorgeschiedenis en het gebruik van geneesmiddelen, de uitslag van laboratorium onderzoek etc.
 • Pols voelen en palpatie: Dat betekent dat de therapeut diagnosticeert of er iets mis is met een patiënt d.m.v. pols voelen (polsdiagnose) of palpatie van zijn buik en ledematen.

Traditionele vier diagnose methoden

Deze methoden samen met analyse van klachten en de uitslag van het laboratoriumonderzoek vormen een beeld en indruk over de toestand van de patiënt (Ba Gang Bian Zheng) en zijn de basis van een opstelling en uitvoering van een behandelplan. Tijdens het eerste intakegesprek worden de klachten van de patiënt genoteerd en geanalyseerd. Vervolgens krijgt de patiënt een pols- en tongdiagnose en een plaatselijk onderzoek waar de klachten zich manifesteren. De eerste indruk en de mogelijke oorzaken van de klachten worden uitgelegd. Daarna wordt er een behandelingsplan opgesteld en besproken welke methode gebruikt zal gaan worden tijdens de behandelingsperiode.

Polsdiagnose

diagnostics_pulsePalperen van de pols is een van de 4 diagnostische methoden in de TCM. Op beide polsen zijn 3 plaatsen waar op 3 niveaus de pols gevoeld kan worden. Polsdiagnose is een methode om het energieniveau per orgaan te vinden, elke orgaan heeft een reflex punt op de “pols”. Op een pols punt kan je drie niveau voelen, een oppervlakkige-, een midden- en een diepe pols.

Polsdiagnostiek

Reflex punten op de pols van Zangfu organen

Normale pols weerspiegelt goed Hart Qi en bloed doorstroming. Het moet regelmatig, ontspannen zijn. Diep niveau en achterste positie moeten duidelijk worden gevoeld, wat aangeeft dat de nieren energie gezond zijn.

Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte, kracht, snelheid en ritme van de bloedstroom en hartslag te voelen is het mogelijk meer te ontdekken over de toestand van energie en bloed, evenals de bepaling van Zang Fu functionaliteit.

PolsdiagnoseEr zijn 29 pols typen in TCM pols diagnose, gebruikte hieronder staan de meest soorten:

 • Chen Mai 沉脉: diepe pols – interne condities of tekort aan Yang energie
 • Chi Mai 迟脉: langzame pols (<60/m) – koude conditie, zwak hart Qi. (bradycardia) of sport hart
 • Fu Mai 浮脉: oppervlakkige pols – externe condities, zoals verkoudheid, etc.
 • Hua Mai 滑脉 slippery pols – damp(vochtretentie), slijm, stagnatie voedsel, menstruatie of zwangerschap
 • Huan Mai 缓脉: vertraagde pols –
 • Jin Mai 紧脉: gespannen pols – kou, pijn, accumulaties, stagnaties of interne Wind (epilepsie bijvoorbeeld)
 • Ruo Mai 弱脉: zwakke pols – zwakke condities van energie en bloed
 • Se Mai 涩脉 choppy pols – stagnatie van energie en bloedsomloop, tekort aan bloed en vocht
 • Shi Mai 实脉: volle pols – externe pathogeen, overmatige Yang energie, excessief hitte
 • Su Mai 速脉: snelle pols (80-120/m) – hart Yin energie tekort of overmatige Yang energie
 • Xi Mai 细脉: dunne pols –  Qi tekort of Bloedleegte (bloedarmoede)
 • Xian Mai 弦脉: strak en bespannende pols – leverproblemen, pijn, stagnatie bloed of slijm
 • Xu Mai 虚脉: lege pols – zwakke condities van energie en bloed.

Tongdiagnose

Tongdiagnose is een zeer traditionele en effectieve methode die gebruikt is om ziekten te diagnosticeren. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is je tong het spiegelbeeld van je lichaam. Hieraan kun je zien hoe de energie- en bloedtoestand van iemand de laatste tijd is. De tong wordt onderverdeeld in verschillende zones. Tevens is het aspect van de tong kleur, vorm, het beslag etc. van groot belang.

 • de kleur van het tonglichaam
 • de vorm van het tonglichaam
 • het beslag van de tong
 • de kleur van de beslag
 • de vochtigheid van de tong
Tongdiagnose

Reflexgebied van interne organen op de tong

De voorste punt van de tong representeert het hart. Indien deze zone een duidelijke roodheid vertoont, dan kan het duiden op een slechte energie van het hart en/of circulatiestoornissen.

Vlak achter de hartzone vind je de darmen, daarnaast de longen. Aan de zijkant van de tong kan de acupuncturist de energie zien van de galblaas en lever. Vaak zien we een gekartelde tong in deze zone; dit kan duiden op een stoornis in de gal-energie. Midden op de tong ligt de zone van de milt en maag. Vaak is het beslag een aanwijzing voor de energie van de milt. Helemaal achter op de tong is de nierzone.

Een normale tong is roze van kleur, medium dikte, geen scheuren, zweren, geen tandafdrukken en met een lichte witte vochtige beslag.

lees-verder

Tongdiagnose met specifieke foto’s ziet u hier

[ultimate_heading main_heading=”Integratie oost en west” spacer=”line_with_icon” spacer_position=”bottom” line_height=”3″ line_color=”#e56b00″ icon=”Defaults-asterisk” icon_size=”12″ icon_color=”#e56b00″ line_icon_fixer=”8″ main_heading_style=”font-weight:bold;” main_heading_font_size=”desktop:23px;” main_heading_margin=”margin-top:25px;margin-bottom:0px;” line_width=”194″ spacer_margin=”margin-top:0px;margin-bottom:20px;”][/ultimate_heading]

holistic-healthTCM is één van de oudste vormen van natuur geneeskunde, met holistische benadering die gebaseerd op de Taoïsme filosofie van de interactieve relaties tussen geest en lichaam, mensen en natuur. Zijn belangrijke essentials verwijzen naar theorieën van Yin en Yang, de vijf elementen, Zang Fu, meridianen, Qi, Xue, Jing, en Jin Ye, en eeuwen lang ontwikkelde methoden voor diagnose, de differentiatie van verschillende patronen, enz.

TCM heeft twee belangrijke kenmerken:

 • Een holistische benadering: de mens is een fysieke, psychische, emotionele en spirituele eenheid. Die dus als een geheel benaderd moet worden, alleen naar de ziektebeelden kijken is niet voldoende in diagnose, behandeling en het genezingsproces;
 • Patronen differentiatie en diagnose stellen volgens de acht principes (Ba Gang Bian Zheng):
  volgens de basissubstanties (Qi 气, Xue 血, Jing 精 en Jin Ye 津液)
  volgens vijf elementen (Wu Xing 五行)
  volgens de ziekteoorzaken
  volgens de meridianen (Jing Luo 经络)
  volgens de organen (Zang Fu 脏腑)

Tabel vergelijking van TCM en westerse geneeskunde:

Tabel vergelijking van TCM en westerse geneeskunde

SAMEN HET BEST: Beide hebben sterke punten op het gebied van onderzoek, diagnose, en behandeling. Integratie van TCM en westerse geneeskunde is van groot belang voor patiënten. In America behoort acupunctuur  sinds december 2014 tot integrale geneeskunde in plaats van alternatieve therapie. Zie NCCIH

Het diagnostische proces

In de praktijk de TCM benadering en de Westerse theorie worden met elkaar verweven. Voordat de juiste diagnose is vastgesteld, wordt er veel informatie verzameld die ook geanalyseerd moet worden zoals :

 • Symptomen van de ziekte en klachten van de patiënt
 • TCM 4 diagnose methoden (inclusief pols en tong onderzoek)
 • Analyse van TCM patronen en differentiatie (Ba Gang Bian Zheng)
 • De medische voorgeschiedenis van de patiënt
 • De uitslag van Laboratoriumonderzoek, zoals bloed en urine of ontlasting, biopsie, kweek onderzoek;
  Beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto of MRI foto, echo foto, endoscopie
 • De reactie van de patiënt op bepaalde behandelingen of geneesmiddelen
 • Geneesmiddelen die patiënt gebruikt

Bij het eerste intakegesprek worden klachten en ziekte verschijnselen van de patiënt verzameld volgens bovengenoemde proces. Daarna wordt de diagnose vastgesteld waaronder de titel van ziekte bijvoorbeeld jicht, gordelroos, etc. en patroon van TCM Zang Fu organen zoals lever energie blokkade, milt Yang deficiëntie, enz. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt gebaseerd op objectieve- en subjectieve ziektebeelden.

Vervolgens wordt er een behandelingsplan gemaakt voor chronische klachten. Meestal heeft de patiënt 8-10 keer behandelingen nodig na 4-6 behandelingen wordt de effectiviteit en verbetering geëvalueerd. Indien de behandelingen niet aan de verwachtingen voldoen wordt de behandeling gestopt. In de meeste gevallen worden echter goede resultaten van de TCM therapie gezien en zal indien nodig / gewenst in samenspraak met de patiënt een vervolg behandelplan worden opgesteld.