Literatuur

[us_separator type=”invisible” size=”small”]

Dao de jingHet Boek der Liederen is een verzameling van 305 zeer oude Chinese gedichten. De liederen stammen uit de tijd tussen de elfde en de zesde eeuw v.Chr. Het boek behoort tot de Vijf Klassieken, heeft een veel invloed uitgeoefend op de Chinese cultuur.

I Ching en acupunctuur

Sommige methoden van de acupunctuur behandelingen zijn gebaseerd op de theoretische basis van de I Ching, die begint met Classic De Gele Keizer of Internal Medicine (Neijing). Hoofdstuk 27 van de Neijing luidt: Diverse doorprikken naar rechts of naar links, contralaterale insertie prikken het bovenste deel op het onderste ziekte te genezen, en prikken links naar rechts genezen.”

  • I Ching Acupuncture - the balance methodonderlichaam behandelen bovenlichaam;
  • linkerzijde traktaties rechterzijde;
  • contralaterale balans (elleboog tot knie);
  • zeskanaals balancs: handen en voeten yang ming

Dr. Chen’ acupunctuur gebaseerd op I Ching

  1. Overeenkomstige evenwicht tussen de acht trigrammen en 12 Zang-Fu kanalen. Deze methode omvat de anatomische balans punten van tegenstellingen, zoals handen en voeten; elleboog en knie; en schouder en heup. Deze methode bevat verticale contralaterale evenwichtspunten van de ledematen.
  2. Regeling van de juiste volgorde van de acht trigrammen. Deze methode heeft horizontale balans punten, waaronder Zang-Fu gepaarde kanalen, trigrammen en anatomische locaties.
  3. Het harmoniseren van de sterke (yang) en zwakke (yin). Deze werkwijze omvat het balanceren van yin-yang overschot of tekort van de zang-fu organen door middel van de acht guas; 64 hexagrammen; vijf vervoeren; yuan source; en luo aansluiten acupunctuurpunten.

Tao Te Ching thumbnailDe oudste klassieke Chinese geschriften dateren uit de oostelijke Zhou-dynastie en waren afkomstig van de Honderd Scholen van het denken. De belangrijkste van deze geschriften behoren tot het confucianisme, taoïsme, mohisme en legalisme. Vooral de geschriften uit het confucianisme hadden een grote invloed op de ontwikkeling van de Chinese literatuur, cultuur en historie.

I Ching In Vijf Klassieken:
1. Boek der Veranderingen
2. Boek der Liederen
3. Optekeningen over de riten
4. Boek der Documenten
5. Lente- en herfstannalen
De I Ching of Het Boek der Veranderingen is de vroegste klassieke werk in het Chinees, dateert van rond 1000 jaar voor Christus. Tot op heden wordt het boek gebruikt als orakel- of als wijsheidsboek om antwoorden te vinden op lastige vragen zoals “Wat houdt de toekomst voor me in?”

诗经Het boek I Ching bestaat uit 64 hexagrammen, wat het aantal mogelijke parencombinaties is van zes streeplijnen of ononderbroken lijnen (trigrammen).

De lijnen stellen de twee primaire kosmische principes in het heelal voor: yin (de streeplijnen) en yang (de ononderbroken lijnen). De trigrammen stellen hemel, aarde, donder, water, berg, wind, vuur en een meer voor.

礼记De Optekeningen over de riten (Liji礼记) is een klassieke Chinese verzameling rituele en ceremoniële voorschriften. Het werk wordt gerekend tot de Confucianistische Klassieken en vormt samen met de Regels en riten en de Riten van Zhou een onderdeel van de Drie Riten, het rituele onderdeel van de Vijf Klassieken.

I Ching –  Het boek der Veranderingen