Meest gestelde vragen

  1. Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (Latijn acus = naald en pungere = steken) is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken.

  1. Hoe lang is de geschiedenis van acupunctuur?

De grondslag van deze geneeswijze werd meer dan 2500 jaar geleden gelegd. Toen werden geslepen stenen en botsplinters  gebruikt voor acupunctuur behandeling.

  1. Bestaan er geschriften uit de oude tijd?

Ja, in het klassiek boek “Huangdi Neijing” gaf keizer Huang Di de opdracht om alle kennis en ervaring van de geneeskunde te verzamelen. Het boek is ingedeeld uit twee delen: Su Wen en Ling Shu is een medische encyclopedie over inwendige ziekten, diagnostiek methoden, behandelingen, filosofie van Yin en Yang, Vijf Elementen, Zang Fu Theorie.

  1. Hoe diep steekt men de naalden?

De meeste naalden worden geprikt tot een diepte van enkele millimeters (bv.gezichtgebied) tot enkele centimeters (bv. dijbeen).

  1. Welke soort naalden worden er gebruikt? Hoe hygiënisch is een acupunctuur behandeling?

Ik houd aan hygiënische voorschriften zoals het gebruik van steriele wegwerpnaalden. De behandelbank is een fysiotherapie model met schone papierrol op de bank. Elke punt voor het prikken wordt desinfecteert met 70% alcohol.

Historische ontwikkeling van acupunctuur naalden:
  1. Hoe dun is een acupunctuur naald?
Acupunctuurnaalden - diktevergelijking

Naalden – diktevergelijking

Ik gebruik zelf het meest 0.25-0.35 mm dikte naalden. Belangrijk effect van acupunctuur is goede “De Qi” sensatie tijdens de behandeling. Dus het gaat er niet om hoe dikte van de naald of hoe diep de naald in in het acupunctuurpunt gaat. Het gaat om effect van acupunctuur en “De Qi” sensatie wat patiënt gaat voelen tijdens behandeling. Lees meer…

  1. Is de acupunctuurprik pijnlijk?

Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks. Wanneer de naald op de juiste diepte zit, pas ik een naaldtechniek toe: de naalden worden gestimuleerd met hand bij de klassieke methode, of met een elektrisch schokje bij de moderne toepassing. Meestal zal de patiënt een zwaar gevoel kregen op gestimuleerde punten. Dit is ook noodzakelijk om effectieve invloed uit te oefenen tijdens acupunctuurbehandeling.