Voedingsmiddelen
Inleiding
Kruiden en voedingsmiddelen zijn ook sterke medicijnen met hun energie eigenschappen van warmte of koude, versterkend of afvoerend. Het selecteren van de juiste voeding voor een bepaald type lichaam of ziekte patroon is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces. Bij de westerse diëtetiek ligt de focus op vitamines en calorieën van een voedingsmiddel. Er wordt geen rekening gehouden met de energetische werking van de bereiding van het voedsel. In de traditionele Chinese geneeswijze wordt voedsel gecategoriseerd volgens de energie eigenschap.
Vijf elementen dieet
In de Chinese voedingsleer kijkt men naar de uitwerking van het voedingsmiddel in zijn geheel op het individu en men kijkt niet naar de afzonderlijke calorien/vitamines/mineralen ect. Een voorbeeld hiervan is hoe u zich voelt na het eten van bepaalde maaltijden/voedingsmiddelen.
Gezond eten hier betekent: door neutraal en warm/ koud voedsel af te wisselen krijg je niet alleen zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen maar ook betere energie evenwicht en een fit gevoel.
Elk element heeft een kleur, smaak en energie orgaan die met elkaar verbonden zijn. Het dieet dat alle verschillende kleuren en smaken bevat zal beter de meridianen energie versterken en houden yin en yang balans.
De 5-elementenvoeding onderscheidt vijf thermische categorieën, heet, warm, neutraal, verfrissend en koud.
- Hete categorie: lamsvlees, chili, kaneel, knoflook, gedroogde gember, etc.
- Koude categorie: selderij, tomaat, peer, zeewier, meloen, varkensvlees, etc.
Het voedsel beïnvloedt het lichaam door thermische werking. Hier heeft de thermische werking niets te maken met de temperatuur maar de energie eigenschap.
- mensen met koude toestand moeten meer voedsel eten van de warme of warmte categorie;
- mensen met hete toestand moeten meer voedsel te eten uit de koele of koude categorie.
Therapeutische effecten van vijf smaken en relatie met vijf elementen
- Bitter (hart, vuur): voedsel en kruiden zijn meestal koelend (yin) en bevorderen het samentrekkende en vuur dalende effect.
- Zoet (milt, aarde) voedsel en kruiden in deze categorie zijn meestal Yang versterkend en verhogen de energie-niveaus.
- Scherp (long, metaal) deze zijn meestal heet, aromatisch, Yang energie stimulerend, verspreidend en expanderend.
- Zuur (lever, hout) deze zijn over het algemeen verkoelend (yin) en koelend en samentrekkend.
- Zout (nier, water) Deze zijn over het algemeen verkoelend (yin) en beweegt naar beneden en naar binnen.
Elke smaak helpt voedsel en kruid naar de bij behorende meridiaan of orgaan te gaan. Voedsel of kruiden met een zure smaak gaan makkelijk naar de lever, voedsel of kruiden met een scherpe of pikante smaak naar de longen enz.
De Vijf elementen voedingsleer suggereert dat een persoon zijn- of haar dieet op de seizoenen moet richten. Evenals het eten van voedingsmiddelen moet gebaseerd op de verschillende elementen zijn om het lichaam in balans te brengen.
Volgens de 5 elementen theorie verandert de manier waarop je kookt en ook de energie van je voedsel. Grillen geeft voedsel een vuur energie, bakken geeft voedsel een metale energie, gefrituurd voedsel geven een hout energie, koken met water geeft voedsel een water energie en stomen geeft voedsel een aarde energie.
Vijf elementen en seizoenen
- voorjaar
Hout element is verbonden met ochtend en de lente. Omdat voorjaar wordt gekoppeld aan de lever en galblaas, daarom is het belangrijk om een dieet namen dat versterkt en reinigt deze organen. - zomer
Vuur element is verbonden met het middaguur en de zomer, en is gerelateerd aan het hart en de dunne darm. - late zomer
Aarde element is verbonden met de middag en de late zomer, en is gerelateerd aan maag en pancreas. - herfst
Metaal element is verbonden met de avond en de herfst seizoen en is gerelateerd aan longen. - winter
Water element is verbonden met ‘s nachts en het winterseizoen en van invloed op de nieren en de blaas.
Kruiden Tonica
Naast voedingssupplement, gebruiken mensen in China volgens oude traditie vaak voedsel gecombineerd met kruiden (anders dan keuken kruiden die bedoeld zijn voor een betere smaak) om het lichaam en de geest in een optimale conditie te houden en ziekte te voorkomen, te verminderen of te genezen. Kruiden same koken met voedsel volgens de vijf elementen, is een bizonde tonic, het is geen dieet, maar een levensstijl gebaseerd op natuurlijke voedingsmiddelen en energie eigenschappen, afgestemd op uw lichaam om evenwicht te herstellen en te handhaven.
Bovendien, veel kruiden zijn immuunsysteem versterkend, zoals Astragalus, Codonopsis, Schizandra bessen, Goji bessen, etc. vaak worden ze toegepast bij chronische ziekte met vermoeidheid, kwetsbaarheid, het verhoogt resistentie tegen ziekten en stress, tegenwoordig worden ze ook gebruikt tijdens of na chemotherapie.
Schizandra bessen worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waar het wordt beschouwd als een van de 50 fundamentele kruiden. Vaak wordt Schizandra gebruikt als thee of onderdeel van soep en gerecht.
Zuur en Base Evenwicht
Gezondheid is gebaseerd op het in stand houden van ons inwendig systeem, en hierbij speelt het zuur-base evenwicht een belangrijke rol. Door verzuring van het lichaam wordt het lichaam vatbaarder voor schimmels, virussen, bacteriën en vrije radicalen.
Oorzaken van verzuring lichaam
- Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure afvalstoffen achter zoals urinezuren, fosforzuren, looizuren en azijnzuren;
- Basischvormende voedingsmiddelen laten na verbranding basische stoffen achter zoals ijzer, kalium, en magnesium
Er zijn verschillende oorzaken die verzuring veroorzaken: overmatig eten van dierlijke eiwitten en koolhydraten, overmatig alcohol- en suikergebruik, slechte eetgewoonten, weinig beweging, roken.
Symptomen en klachten van verzuring in het lichaam
Stadium I | Stadium II |
haaruitval | maagzweer |
obstipatie | jicht |
zure oprispingen | hartinfarct |
dermatitis | reuma |
cariës bij tanden en kiezen | beroerte |
infectiegevoeligheid | diabetes |
chronische pijn bij de spier en gewrichten | vroegtijdige artrose |
dik slijm beslag op tong | vochtophoping |
depressie | overgewicht |
allergieën | botontkalking |
slaapstoornissen |
In onderstaand overzicht is van de voedingsmiddelen aangegeven in welke mate deze verzurend, dan wel of alkalisch (basisch) zijn.
- Speeksel: 6,00 – 7,50
- Urine: 4,50 – 8,40
- Bloed: 7,34 – 7,45 (ideaal = 7,41)
Het is trouwens niet zo dat zuur smakende voeding ook een zuur vormt in het lichaam, het is zelfs zo dat over het algemeen zuur smakende producten zoals bijv. fruit na vertering in het lichaam basen vormen.
Ook zijn zuurvormende voedingsstoffen niet per definitie ongezond. Integendeel, in oliën (onverzadigde vetzuren), noten en vis (omega-3) zitten belangrijke bouwstoffen, die onontbeerlijk zijn voor een gebalanceerde voeding.
Eet, voor een goede balans, 70% alkalisch en 30% zuurvormend!
Categorie van zuur en base voedsel
Elk voedsel heeft een getal dat de relatieve potentieel van alkaliteit (+) of zuurgraad (-) spiegelt toegewezen. Hoe hoger het getal, hoe beter het is voor de gezondheid.
Klik hier om Zuur/Alkalische Voeding Tabel te weergeven/verbergen
Zuur Alkalische Voeding Tabel | ||
Gezonde Alkalische Voedingsmiddelen | Milde en Neutrale Voedingsmiddelen | Ongezond Zure Voedingsmiddelen |
Vegetables | Fruits | Meat, Poultry, And Fish |
Alfalfa Grass +29.3 | (In Season, For Cleansing Only Or With Moderation) | Beef -34.5 |
Asparagus +1.3 | Apricot -9.5 | Chicken (to -22) -18.0 |
Barley Grass +28.1 | Bananna, Ripe -10.1 | Eggs (to -22) |
Brussels Sprouts +0.5 | Bananna, Unripe +4.8 | Liver -3.0 |
Cabbage Lettuce, Fresh +14.1 | Black Currant -6.1 | Ocean Fish -20.0 |
Cauliflower +3.1 | Blueberry -5.3 | Organ Meats -3.0 |
Cayenne Pepper +18.8 | Cantaloupe -2.5 | Oysters -5.0 |
Celery +13.3 | Cherry, Sour +3.5 | Pork -38.0 |
Chives +8.3 | Cherry, Sweet -3.6 | Veal -35.0 |
Comfrey +1.5 | Coconut, Fresh +0.5 | |
Cucumber, Fresh +31.5 | Cranberry -7.0 | Milk And Milk Products |
Dandelion +22.7 | Currant -8.2 | Buttermilk +1.3 |
Dog Grass +22.6 | Date -4.7 | Cream -3.9 |
Endive, Fresh +14.5 | Fig Juice Powder -2.4 | Hard Cheese -18.1 |
French Cut Green Beans +11.2 | Gooseberry, Ripe -7.7 | Homogenized Milk -1.0 |
Garlic +13.2 | Grape, Ripe -7.6 | Quark -17.3 |
Green Cabbage December Harvest +4.0 | Grapefruit -1.7 | |
Green Cabbage, March Harvest +2.0 | Italian Plum -4.9 | Bread, Biscuits (Stored Grains/Risen Dough) |
Kamut Grass +27.6 | Mandarin Orange -11.5 | Rye Bread -2.5 |
Lamb’s Lettuce +4.8 | Mango -8.7 | White Biscuit -6.5 |
Leeks (Bulbs) +7.2 | Orange -9.2 | White Bread -10.0 |
Lettuce +2.2 | Papaya -9.4 | Whole-Grain Bread -4.5 |
Onion +3.0 | Peach -9.7 | Whole-Meal Bread -6.5 |
Peas, Fresh +5.1 | Pear -9.9 | |
Peas, Ripe +0.5 | Pineapple -12.6 | Nuts |
Red Cabbage +6.3 | Rasberry -5.1 | Cashews -9.3 |
Rhubarb Stalks +6.3 | Red Currant -2.4 | Peanuts -12.8 |
Savoy Cabbage +4.5 | Rose Hips -15.5 | Pistachios -16.6 |
Shave Grass +21.7 | Strawberry -5.4 | |
Sorrel +11.5 | Tangerine -8.5 | Sweets |
Soy Sprouts +29.5 | Watermelon -1.0 | Artificial Sweetners -26.5 |
Spinach (Other Than March) +13.1 | Yellow Plum -4.9 | Barley Malt Syrup -9.3 |
Spinach, March Harvest +8.0 | Beet Sugar -15.1 | |
Sprouted Chia Seeds +28.5 | Non-Stored Grains | Brown Rice Syrup -8.7 |
Sprouted Radish Seeds +28.4 | Brown Rice -12.5 | Chocolate -24.6 |
Straw Grass +21.4 | Wheat -10.1 | Dr. Bronner’s Barley |
Watercress +7.7 | Dried Sugar Cane Juice -18.0 | |
Wheat Grass +33.8 | Nuts | Fructose -9.5 |
White Cabbage +3.3 | Hazelnuts -2.0 | Honey -7.6 |
Zucchini +5.7 | Macadamia Nuts -3.2 | Malt Sweetner -9.8 |
Walnuts -8.0 | Milk Sugar -9.4 | |
Root Vegetables | Molasses -14.6 | |
Beet +11.3 | Fish | Turbinado Sugar -9.5 |
Carrot +9.5 | Fresh Water Fish -11.8 | White Sugar -17.6 |
Horseradish +6.8 | ||
Kohlrabi +5.1 | Fats | Condiments |
Potatoes +2.0 | Coconut Milk -1.5 | Ketchup -12.4 |
Red Radish +16.7 | Sunflower Oil -6.7 | Mayonaise -12.5 |
Rutabaga +3.1 | Mustard -19.2 | |
Summer Black Radish +39.4 | Soy Sauce -36.2 | |
Turnip +8.0 | Vinegar -39.4 | |
White Radish (Spring) +3.1 | ||
Beverages | ||
Fruits | Beer -26.8 | |
Avocado (Protein) +15.6 | Coffee -25.1 | |
Fresh Lemon +9.9 | Fruit Juice Sweetened | |
Limes +8.2 | Fruit Juice, Packaged, Natural -8.7 | |
Tomato +13.6 | Liquor -38.7 | |
Tea (Black) -27.1 | ||
Non-Stored Organic Grains And Legumes | Wine -16.4 | |
Buckwheat Groats +0.5 | ||
Granulated Soy (Cooked Ground Soy Beans) +12.8 | Miscellaneous | |
Lentils +0.6 | Canned Foods | |
Lima Beans +12.0 | Microwaved Foods | |
Soy Flour +2.5 | Processed Foods | |
Soy Lecithin (Pure) +38.0 | ||
Soy Nuts (soaked Soy Beans, Then Air Dried) +26.5 | ||
Soybeans, Fresh +12.0 | ||
Spelt +0.5 | ||
Tofu +3.2 | ||
White Beans (Navy Beans) +12.1 | ||
Nuts | ||
Almonds +3.6 | ||
Brazil Nuts +0.5 | ||
Seeds | ||
Caraway Seeds +2.3 | ||
Cumin Seeds +1.1 | ||
Fennel Seeds +1.3 | ||
Flax Seeds +1.3 | ||
Pumpkin Seeds +5.6 | ||
Sesame Seeds +0.5 | ||
Sunflower Seeds +5.4 | ||
Wheat Kernel +11.4 | ||
Fats (Fresh, Cold-Pressed Oils) | ||
Borage Oil +3.2 | ||
Evening Primrose Oil +4.1 | ||
Flax Seed Oil +3.5 | ||
Marine Lipids +4.7 | ||
Olive Oil +1.0 |
Groenten | pH-waarde | Fruit | pH-waarde |
Aardappelen | 6.1 | Aardbeien | 3.0 – 3.5 |
Artisjok | 5.6 | Abrikozen | 3.3 – 4.0 |
Asperges | 4.0-6 | Ananas | 3.3 – 5.2 |
Aubergine | 4.5 – 5.3 | Appels,Golden Delicious | 3.6 |
Augurk op zuur | 3.2 – 3.5 | Appels, Jonathan | 3.3 |
Bieslook | 5.2 – 6.1 | Appels, McIntosh | 3.3 |
Bloemkool | 5.6 | Bessen, blauw | 3.2 – 4.5 |
Bonen, spercie | 4.6 | Bessen, bos | 3.7 |
Bonen, lima | 6.5 | Bessen, rood | 2.9 |
Bonen, kidney | 5.4 – 6 | Bessen, kruis | 2.8 – 3.1 |
Bieten | 4.9 – 5.6 | Bananen | 4.5 – 5.2 |
Champignons (gebakken) | 6.2 | Citroenen | 2.2 – 2.4 |
Courgette (gekookt) | 5.8 – 6.1 | Druiven | 3.4 – 4.5 |
Doperwten | 5.8 – 7.0 | Dadels | 6.3 – 6.6 |
Komkommer | 5.1 – 5.7 | Frambozen | 3.2 – 3.7 |
Kool, boeren | 6.4 – 6.8 | Granaatappel | 3.0 |
Kool, groene | 5.4 – 6.9 | Grapefruit | 3.0 – 3.3 |
Kool, witte | 6.2 | Kersen | 3.2 – 4.1 |
Kool, rode | 5.4 – 6.0 | Limoenen | 1.8 – 2.0 |
Kool, savooie | 6.3 | Mandarijnen | 4.0 |
Koolrabi (gekookt) | 5.7 – 5.8 | Mango’s | 3.9 – 4.6 |
Linzen (gekookt) | 6.3 – 6.8 | Meloen, honing | 6.3 – 6.7 |
Maïs | 6.0 – 7.5 | Meloen, water | 5.2 – 5.8 |
Maïspap | 6.0 | Nectarines | 3.9 |
Mierikswortel | 5.4 | Papaya | 5.2 – 5.7 |
Okra (gebakken) | 5.5 – 6.4 | Perzik | 3.4 – 3.6 |
Olijven (groene) | 3.6 – 3.8 | Pruimen | 2.8 – 4.6 |
Pastinaak | 5.3 | Sinaasappelen | 3.1 – 4.1 |
Peper, Spaanse | 4.6 – 4.9 | Vijgen | 4.6 |
Peterselie | 5.7 – 6.0 | ||
Pompoen, geel | 5.8 – 6.0 | ||
Pompoen, wit | 5.5 – 5.7 | ||
Prei | 5.5 – 6.0 | ||
Rabarber | 3.1 – 3.4 | ||
Radijs (rode) | 5.8 – 6.5 | ||
Radijs (witte) | 5.5 – 5.7 | ||
Selderij | 5.7 – 6.0 | ||
Sla | 5.8 – 6.0 | ||
Spinazie, gekookt | 6.6 – 7.2 | ||
Spinazie, ingevroren | 6.3 – 6.5 | ||
Spruitjes | 6.0 – 6.3 | ||
Tomaten (heel) | 4.2 – 4.9 | ||
Tomatenpuree | 3.5 – 4.7 | ||
Tomaten uit blik | 3.5 – 4.7 | ||
Uien (rode) | 5.3 – 5.8 | ||
Uien (witte) | 5.4 – 5.8 | ||
Uien (gele) | 5.4 – 5.6 | ||
Wortels | 4.9 – 5.2 | ||
Zilvervliesrijst | 6.2 – 6.7 | ||
Zuurkool | 3.4 – 3.6 |