Effectiviteit van acupunctuur bij behandeling van acute of subacute C.V.A.

Effectiviteit van acupunctuur bij behandeling van acute of subacute C.V.A.

DOELSTELLINGEN:

Om te bepalen of de combinatie van acupunctuur en revalidatie betere resultaten bij de behandeling van acute of subacute C.V.A. complicaties dan revalidatie alleen.

METHODEN:

Een systematische review werd uitgevoerd in maart 2014 met behulp van PubMed, Medline, de Cochrane Library, Chinese Nationale Kennisinfrastructuur database (CNKI) en Wanfang databases. Engels en Chinees taal gepubliceerde artikelen binnen 10 jaar na de zoektocht werden beoordeeld voor opname. Gerandomiseerde trials controle vergelijken van gecombineerde behandeling met acupunctuur en het herstel en revalidatie alleen bij patiënten met acute of subacute C.V.A. (begin tot 3 maanden na een C.V.A.) werden opgenomen in deze review. Drie review auteurs onafhankelijk gecontroleerd de titels en abstracts van proeven voor opname op basis van selectiecriteria. Studies meten van veranderingen van de motorische functie, activiteiten van het dagelijks leven, neurologische uitval of spasticiteit / bereik van de beweging tijdens de behandelingsperiode en aan het einde van de follow-up werden opgenomen.

RESULTATEN:

17 studies voldeden aan de inclusiecriteria, waarvan er vijf waren van goede kwaliteit. 14 onderzoeken hadden resultaten gunstig voor acupunctuur in combinatie met revalidatie, in vergelijking met conventionele revalidatie behandeling alleen.

CONCLUSIES:

Acupunctuur in combinatie met revalidatie kunnen voordelen voor de behandeling van acute en subacute C.V.A. gevolgen ten opzichte revalidatie alleen hebben. Veel van de studies was het risico op bias. Toekomstig onderzoek moet zich richten op het bereiken van een consensus over de meest geschikte modaliteit van acupunctuur interventie, en de juiste lengte van de behandeling voor beide interventies, om de potentiële synergetische resultaten te maximaliseren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bron:

Effectiveness of acupuncture combined with rehabilitation for treatment of acute or subacute stroke: a systematic review.

Acupunct Med. 2015 Mar 31. pii: acupmed-2014-010705. doi: 10.1136/acupmed-2014-010705