Nieuwe proefschrift toont aan dat acupunctuur werkt effectief bij pijnbestrijding

Promovendus Manheimer verdedigde op 7 november zijn proefschrift aan de VU. Het proefschrift van Manheimer geeft een doorbraak. ‘Door de nieuw ontwikkelde databases voor acupunctuur en andere nog niet bewezen behandelmethoden, kunnen de uitgevoerde onderzoeken ook op de reguliere registers van Medline komen te staan. Tot nu toe was het voor acupunctuur maar voor 40% gelukt om het geplaatst te krijgen. Met deze nieuwe databases zullen acupunctuur onderzoeksresultaten niet meer geweigerd kunnen worden.’ aldus mw Oei-Tan, voorzitter Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, NAAV.

Resultaten
De Amerikaanse onderzoeker Manheimer promoveerde aan de VU, bij het Cochrane Collaboration. De promovendus heeft een nieuwe databases ontwikkeld voor acupunctuur & CAM. (aanvullende behandelmethoden). Hij heeft ook een systematisch overzicht gemaakt van onderzoeken naar het effect van acupunctuur bij lage rugpijn, artrose en IVF

Effect
Acupunctuur bleek beter dan de gebruikelijke gezondheidszorg bij lage rugpijn en artrose, maar voor IVF kan dat nog niet bewezen worden.
Door het kleinere aantal onderzoeken van acupunctuur bij IVF kon geen afzonderlijke effectgrootte worden bepaald. Acupunctuur bij pijnbestrijding is wel duidelijk superieur aan zowel placebo als aan gangbare zorg.

Meer informatie:

http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/48483

http://perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2013/10/31/Nieuw+proefschrift+bevestigt+het+effect+van+acupunctuur+bij+pijn