Relatie tussen Deqi gevoel en acupunctuur effecten

Volgens de traditionele Chinese geneeswijzen, tijdens acupunctuur behandeling moet de patiënt enkele Deqi sensatie (betekent letterlijk “de komst van de vitale energie”) hebben. Het is een sterke vereiste in de klassieke acupunctuur behandeling voor betere klinische effecten.

Deze klassieke acupunctuur toepassing helpt de Qi en  bloedsomloop te activeren en energiebalans te herstellen, eventueel de functie van inwendige organen kunnen regelen.

In de afgelopen decennia hebben onderzoekers meer aandacht voor ervaring van de patiënt in plaats van de acupuncturisten tijdens naalden stimulatie. Dit kan deels te wijten aan de stijgende populariteit van nieuwe acupunctuur modaliteiten zoals elektro-acupunctuur. Meerdere sensaties rond de acupunctuurpunten ervaren door de patiënten worden vaak omschreven als Suan (prik, pijn ), ma (gevoelloosheid of tinteling), Zhang (volheid / uitzetting of druk), en Zhong (zwaarte).

In het algemeen is de ervaring van de patiënt en het gevoel van acupuncturist tijdens de behandeling zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer de acupuncturist krijgt een gespannen of strak gevoel op de naald, ervaart de patiënt meestal pijn, gevoelloosheid, volheid, of zwaarte op hetzelfde moment.

fMRI acupunctuur onderzoekFunctionele magnetische resonantie imaging (fMRI) en positron emissie tomografie (PET) studies over acupunctuur bij veelgebruikte acupunctuurpunten hebben het limbische systeem en paralimbische, hypothalamus, en subcorticale grijze structuren als de belangrijkste componenten aangetoond in het bemiddelen van de acupunctuur-effecten en Deqi.

Conclusie: Deqi is van groot belang voor de klinische effecten en mechanismen van acupunctuur behandeling, die ook moeten heel wat inspanningen om diep te begrijpen, hoewel enkele vooruitgang is geboekt. Voor de subjectiviteit van Deqi, hoe Deqi meer wetenschappelijk inzicht en objectief is kritischer. Acupunctuur is effectief voor vele ziekten, terwijl onduidelijk mechanismen te beperken zijn ontwikkeling. Deqi moet verder worden onderzocht in toekomstige klinische studies, en meer onderzoeken nodig zijn om de onderliggende mechanismen te begrijpen.

Bron:
Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013; 2013: 319734.
gepuliseerd op 20 junie 2013

“Characterization of Deqi Sensation and Acupuncture Effect”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705793/