Hypolipidemische activiteit van Boekweit (Fagopyrum esculentum)

Boekweit graan heeft goed uitgebalanceerde voedingswaarde, terwijl de verteerbaarheid is relatief laag. Deze beoordeling geeft een overzicht van recente ontwikkelingen in de studies over de hypolipidemische activiteit van boekweit. De meest opvallende functie is een krachtige hypocholesterolemische activiteit van boekweit eiwit bij ratten, die veel sterker is dan die sojaproteïne. De cholesterolverlagende effect wordt gemedieerd door mechanismen die hogere uitscheiding van fecale sterolen en lagere verteerbaarheid van boekweit eiwit. De onoplosbare fractie van boekweit eiwit associeert met cholesterol en vermindert micel cholesterol opname in Caco2 cellen. Verder is het verbruik van boekweit eiwit onderdruktcholesterol geïnduceerde galstenen en lichaamsvet bij knaagdieren. Boekweit spruiten hebben ook hypolipidemische activiteit bij ratten of type 2 diabetische muizen. Tartarije boekweit zemelen extract verminderde het serum niveau van de totale cholesterol en triglyceriden in hyperlipidemische ratten. Het verbruik van boekweit zaad verminderd lowdensity lipoproteïne cholesterol in de weiden Mongoolse bevolking. Alles bij elkaar kunnen boekweit gunstig voor het voorkomen van hyperlipidemie zijn.

Bron:

Hypolipidemic activity of common (Fagopyrum esculentum Moench) and tartary (Fagopyrum tataricum Gaertn.) buckwheat.

J Sci Food Agric. 2014 Nov 3. doi: 10.1002/jsfa.6981.

PMID:25363871